Tři fakta, která nevíte o UV záření autor: Anne-Sophie Aboké

Pravděpodobně jste již četli několik článků o UV záření, UVA a UVB záření.

Věděli jste ale, co znamená ultrafialové záření? Věděli jste, že slunce není jediným zdrojem UV záření? Věděli jste o UVC a jeho užitečnosti?

To je to, co se dnes dozvíte.

 

Proč ultrafialové záření?

UV paprsky jsou formou elektromagnetického záření, které pochází hlavně ze slunce.

Tyto paprsky se nazývají ultrafialové paprsky, protože fialová je poslední barvou ve viditelném světelném spektru, kterou lidské oko vnímá.

Toto záření je pro nás tedy neviditelné, protože jeho vlnová délka (vlnová délka níže) je menší, než jsme schopni vnímat. Ve viditelném spektru najdeme všechny barvy duhy. UV paprsky se tedy nacházejí před fialovou hranicí, protože jejich vlnová délka je nižší:

 

Různé typy UV záření

Existují tři typy UV záření, klasifikované podle jejich vlnové délky.

Čím delší je vlnová délka UV záření, tím blíže je vlnové délce světla. Jinými slovy, čím delší je vlnová délka, tím méně energie má.

Naopak, čím kratší je vlnová délka, tím více škodlivé a destruktivní energie obsahuje.

Takže tady to je, od nejdelší po nejmenší vlnovou délku:

 

  • UVA (ultrafialové paprsky A)

Tyto paprsky mají nejdelší vlnovou délku, mezi 320 a 400 nanometry (nm = miliardtina metru), a představují asi 95 % UV paprsků, které dopadají na zemský povrch. UVA záření proniká hluboko do pokožky a přispívá k předčasnému stárnutí, vráskám, ochablé pokožce a tmavým skvrnám.

Tím, že poškozují kožní buňky, mohou zvýšit riziko rakoviny kůže.

 

  •  UVB (ultrafialové paprsky B)

UVB paprsky mají kratší vlnovou délku (280 až 320 nm) a pronikají méně hluboko do pokožky. Jsou zodpovědné za spálení sluncem, poškozují vnější vrstvu kůže (epidermis), ale z dlouhodobého hlediska mohou způsobit poškození DNA kožních buněk, což zvyšuje riziko rakoviny kůže.

UVB paprsky tvoří asi 5 % UV paprsků, které dopadají na zemský povrch, protože jsou z velké části absorbovány, zejména ozonovou vrstvou a vodní párou.

 

  • UVC (ultrafialové C paprsky)

UVC má nejkratší vlnovou délku (100 až 280 nm) a má největší energii. Jsou proto pro živé organismy nejnebezpečnější!

Naštěstí pohádková ozonová vrstva Země většinu těchto paprsků pohlcuje, takže se na její povrch obvykle nedostanou. Takže pro ty, kteří ještě nepochopili zájem o snižování skleníkových plynů...

Ale věřte tomu nebo ne, UVC je stále dobré!

Používají se v různých průmyslových a lékařských aplikacích, včetně germicidních lamp, a díky své schopnosti ničit mikroorganismy sterilizují vodu, vzduch a povrchy.

 

Jaké jsou další zdroje UV záření?

Další UV paprsky pocházejí z umělých zdrojů, jako jsou svařovací lampy, germicidní lampy, lampy s černým světlem, ultrafialové lampy pro manikúru, solária, detektory padělaných změn atd.

 

Jak se účinně chránit před UV zářením?

 

Je důležité chránit se před UV zářením, zejména UVA a UVB zářením, správným používáním širokospektrálních opalovacích krémů, nošením ochranného oděvu a vyhýbáním se nadměrnému slunečnímu záření, zejména ve špičce (obvykle mezi 11. a 16. hodinou).

 

Opatrný! Mnoho opalovacích přípravků na trhu chrání pouze před UVB paprsky, takže pokožka je zranitelná vůči škodlivým účinkům UVA paprsků.

Odborníci doporučují volit opalovací krémy a oleje, které nabízejí širokospektrální ochranu, tj. ochranu před UVA a UVB zářením. To je to, co nabízíme ve všech produktech sluneční péče MIDI12.

 

Jak vybrat správnou ochranu před sluncem:

Zkontrolujte štítek a hledejte "širokospektrální ochrana", "UVA/UVB" nebo "PA+" (stupeň ochrany UVA). Tato prohlášení zajišťují, že produkt chrání před oběma typy ultrafialových paprsků.

 

A nezapomeňte: doporučují se zejména čisté přípravky bez látek škodlivých pro zdraví a životní prostředí. Nabízejí účinnou ochranu a zároveň respektují pokožku a mořské ekosystémy.